advertentie Banner Profile Mekkes

350 handtekeningen voor burgerinitiatief: 'Weg met zendmasten bij basisscholen'Studio040

350 handtekeningen voor burgerinitiatief: 'Weg met zendmasten bij basisscholen'

Vijftien zendmasten in Eindhoven die dichtbij basisscholen staan moeten worden verplaatst. Dat vindt een groep actievoerders uit de regio.

Ze hebben in totaal 350 handtekeningen verzameld, en aangeboden aan de gemeenteraad. Die moet het burgerinitiatief gaan behandelen.

In Eindhoven staan bij vijftien basisscholen zendmasten op minder dan honderd meter afstand. De actievoerders willen dat deze zendmasten worden verplaatst. Er is onzekerheid is over de gezondheidsrisico's van de straling die de masten afgeven.

Op de kerktoren van kinderdagverblijf De Schatkamer en tachtig meter van basisschool de Regenboog in Eindhoven zijn GSM-zenders bevestigd. Volgens de initiatiefnemers van het burgerinitiatief is het gemeten stralingsniveau op het kinderdagverblijf en in de directe omgeving hoog. Vorig jaar juli zijn er drie extra GSM-zenders bijgeplaatst waardoor de stralingssterkte hoger is geworden.

De groep actievoerders haalt ook een advies van een groep wetenschappers aan. De onderzoekers raden aan een afstand van vierhonderd meter van zendmasten te houden.


Meer nieuws van woensdag 16 januari 2019