advertentie Banner Profile Mekkes

Aangetoond: kankerverwekkende stoffen op Eindhovense velden

Rubberkorrels in kunstgrasvelden in de regio Eindhoven bevatten hoge concentraties kankerverwekkende stoffen. Het gerenommeerde Duitse onderzoeksinstituut TüV heeft in opdracht van steekomroep Studio040 korrels onderzocht die afkomstig zijn uit de voetbalvelden van Unitas en Wodan in Eindhoven, en het CruyffCourt in Geldrop.

In alle onderzochte monsters zaten hoge concentraties PAK's: kankerverwekkende 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen'.
Studio040 deed het onderzoek samen met streekomroep D-TV uit Oss. Ook daar bleken alle monsters afkomstig van amateurverenigingen veel schadelijke stoffen te bevatten. Een monster van het veld van profclub FC Oss bleek daarentegen helemaal géén schadelijke stoffen te bevatten.

Het onderzoek van de omroepen volgt op de recente uitzending van het programma Zembla, waar het gebruik van autobanden aan de kaak werd gesteld. Uit dat programma bleek al dat het zogenoemde rubbergranulaat dat gebruikt wordt bij kunstgrasvelden niet valt onder de nieuwste Europese normen voor de maximale concentratie van kankerverwekkende stoffen.

Hoofdonderzoeker Leslie Heather van de faculteit chemie van de VU Amsterdam is geschrokken van de hoge concentraties op Eindhovense en Geldropse velden. Zij vindt dat voor de korrels in kunstgras dezelfde norm zou moeten gelden als voor andere rubberproducten. "Bedrijven slagen er te vaak in allerlei uitzonderingen te bedingen zonder dat daar een goede verklaring voor is", zegt zij. PAK's kunnen volgens haar het lichaam binnendringen, zowel door fysiek contact, maar ook doordat ze in de lucht terechtkomen, ondermeer bij opwarming door zonlicht.

Studio040 heeft de officiële meetresultaten beschikbaar gesteld aan de eigenaren van de sportvelden, de gemeenten Eindhoven en Geldrop-Mierlo.

Zie ook: Geschrokken reacties op kankerverwekkende stof in kunstgras


Meer nieuws van woensdag 19 oktober 2016