advertentie Banner Profile Mekkes

Achtse Barrier weer een stukje schoner

Gewapend met knijpers en vuilniszakken gaan de kinderen van basisschool De Klapwiek op pad. Naar aanleiding van een project over de plasticsoep kwamen de Carice en Marije, twee leerlingen uit groep 7, op het idee om zelf aan de slag te gaan.

'We willen graag iets doen tegen het zwerfafval', laat Carice weten. 'Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de dieren.' Vol enthousiasme bedachten de kinderen een dag waarbij ze de wijk op gaan ruimen. 


Op het schoolplein staat een groot digibord waar foto's op worden gedeeld. Daarnaast staat een grote kaart van de wijk waar de kinderen aan de slag gaan. Tijdens een korte briefing op het 'hoofdkwartier' worden door middel van kaarten van de wijk de straten aan de groepen toebedeeld. Daarna rennen de kinderen weg en vindt het groepje van Marije en Carice het eerste plastic flesje in een bosje tegenover de school. Verder lopend door de straten klinkt het: 'Asi, kom eens hier met je vuilniszak. Ik heb een sigaret.' 'Marije! Kom eens met je knijper. Ik kan net niet bij deze verpakking.' Meter voor meter worden de straten waar de kinderen door lopen schoner.

Gemeenteraadslid Remco van Dooren is zo enthousiast over de actie dat hij zelfs meeloopt met een van de groepjes. 'Dit is zo'n mooi initiatief dat je als gemeente niet kan weigeren mee te helpen', zegt het gemeenteraadslid, terwijl hij de vuilniszak openhoudt voor de zoveelste plastic verpakking die wordt opgeraapt.

Met een volle zak loopt het groepje van Marije en Carice naar het hoofdkwartier, daar kleuren ze op de kaart in waar hun groepje geweest is. Daarna krijgen ze een nieuwe vuilniszak en gaan ze weer op weg naar de volgende straten.


Meer nieuws van dinsdag 28 mei 2019