advertentie Banner Profile Mekkes

Aftrap bouw innovatiecampus: 400 voetbalvelden met slimme maakbedrijvenStudio040

Aftrap bouw innovatiecampus: 400 voetbalvelden met slimme maakbedrijven

Op Landelijke Strijp in Eindhoven wordt maandagmiddag het officiële startschot gegeven voor de bouw van de Brainport Industries Campus.

De bouw is al een poosje aan de gang, maar de officiële aftrap is dus vandaag. Bij de opening zijn onder anderen gedeputeerde Erik van Merriënboer, wethouder Staf Depla en CEO van het Eindhovense maakbedrijf KMWE Edward Voncken.

Op de campus gaan innovatieve maakbedrijven uit de regio intensief samenwerken. 200 hectare wordt er vrijgemaakt voor tientallen hightech-maakbedrijven, de toeleveranciers voor onder meer ASML en Philips. Dat gebeurt in een groene omgeving. De productie, opslag, logistiek, onderzoek en innovatie gaan de bedrijven delen, in een zogenoemde 'Fabriek van de Toekomst'.

KMWE en Anteryon zijn de eerste bedrijven die gaan verhuizen naar de Braiport-campus, dichtbij de A2 en Eindhoven Airport. Anteryon is leverancier van industriële apparatuur. KMWE is toeleverancier van de medische sector, luchtvaart (Boeing, Airbus) en machinebouw (General Electric). Ook ICT-ontwikkelaars Hightech Software Cluster en Softwareport nemen er hun intrek, net als mbo-instelling Summa College. Vanaf augustus volgen zo'n 1.600 mbo-studenten techniek er hun opleiding.

Eind vorig jaar tekenden gemeente, provincie en SDK al de papieren voor de bouw van het hoofdgebouw Atrium. De totale investering daarvan is 100 miljoen euro. Dat wordt opgehoest door bedrijven en overheid. De provincie en gemeente verstrekken onder meer een lening van ruim 11 miljoen euro.

Het Atrium wordt het hart van de nieuwe campus. Het verbindt allerlei gebouwen, en is de centrale plek waar publiek, onderwijsinstellingen en medewerkers van hightech-bedrijven elkaar ontmoeten. Die open samenwerking en uitwisseling komt tot uiting in een transparant ontwerp van de architect.

De ontwikkeling van de Brainport Innovatie Campus zal in totaal tientallen jaren in beslag nemen.


Meer nieuws van maandag 11 december 2017