advertentie Banner Profile Mekkes

Anti-Zwarte Piet-actievoerders beschuldigen Eindhovense raadsleden van opruiingStudio040

Anti-Zwarte Piet-actievoerders beschuldigen Eindhovense raadsleden van opruiing

Twee Eindhovense gemeenteraadsleden maken zich schuldig aan opruiing of aanzetten tot geweld. Dat zeggen een diverse anti-Zwarte Piet-actievoerders.

Een aantal activisten doet daarom aangifte tegen LPF-raadslid Tjerk Langman en CDA-raadslid Linda Hofman. Actievoerster Anemoon Langenhoff heeft al aangifte gedaan tegen Langman, en gaat dat over een aantal dagen ook doen tegen Hofman. Andere demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) zijn hetzelfde van plan.

Hofman zou op hebben geroepen tot geweld, vlak voor de rellen rond de Eindhovense intocht van Sinterklaas. Een demonstratie van KOZP liep tijdens die intocht uit de hand. Daarbij gooiden tegendemonstranten, voornamelijk PSV-hooligans, met eieren en blikjes naar de actievoerders. Ook uitten zij zich racistisch. Voordat de hooligans toesloegen, had Hofman op Facebook geschreven dat de leden van KOZP geschopt moesten worden. 'Schup ze', schreef ze.

De CDA-politica ontkent dat ze heeft opgeroepen tot geweld. Volgens haar is de boodschap uit z'n context gehaald. Het zou zijn gegaan om een grapje onder familieleden en vrienden. Het bericht was ook alleen bestemd voor Facebook-vrienden en niet openbaar, zegt Hofman. Ze maakt dan ook geen excuses. Sterker nog: ze overweegt aangifte te doen tegen Langenhoff voor laster en smaad.

Ook het raadslid Langman krijgt de volle laag van de KOZP-actievoerders. Volgens Langenhoff is ze geïntimideerd en is haar privacy geschonden door een actie van de LPF-politicus. Langman postte op Twitter een Facebook-bericht van de actievoerster, waarin ze aangaf te gaan demonstreren bij de intocht. Volgens Langenhoff wisten hooligans daardoor waar ze werkt. Ze zegt zich bang te hebben gevoeld, net als haar kinderen. Langman vindt de beschuldiging onzin. Hij zegt zich van geen kwaad bewust te zijn, en wijst met de beschuldigende vinger juist naar alle KOZP-actievoerders. Ook Langman overweegt, net als Hofman, aangifte te doen wegens laster en smaad.


Meer nieuws van woensdag 28 november 2018