advertentie Banner Profile Mekkes

ASML nadert 12.000 medewerkers in Veldhoven

Er staat geen maat op de explosieve groei van ASML, volgend kwartaal telt het Veldhovense bedrijf 12.000 medewerkers.

Op dit moment worden er elke maand tussen de 200 en 250 nieuwe mensen aangenomen bij de chipmachinefabrikant. Voor de zomer stond de teller op 11.350 FTE in Veldhoven en 21.400 wereldwijd. Monique Mols van ASML verwacht eind september de 12.000 medewerkers te bereiken.

Door de groei van het personeelsbestand bij ASML begint het bedrijf inmiddels wel krap in zijn jas te zitten. Er is nog beperkte ruimte op de locaties op De Run in Veldhoven, het Flight Forum, High Tech Campus en Kempenbaan. 'We moet al her en der wat schuiven en we hebben boven de cleanrooms voor de nieuwe EUV-machines ook nieuwe kantoren gebouwd, maar er wordt zeker gekeken naar uitbreiding', aldus Mols.


EUV
De explosieve groei van ASML de laatste jaren is vooral te wijten aan de ontwikkeling van de EUV-machines. De nieuwe chipmachines maken het mogelijk om snellere chips te produceren. Naast dat er een hele nieuwe productielijn voor is opgezet, wordt machine nog altijd doorontwikkeld. Ook is het Veldhovense bedrijf bezig met de ontwikkeling van een nieuwe EUV-machine.

Expats
Bij ASML werken inmiddels 102 verschillende nationaliteiten. De helft van het personeel dat het nieuwe personeel dat wordt aangenomen, heeft een andere nationaliteit dan de Nederlandse. Monique Mols benadrukt nog maar eens dat de Nederlandse arbeidsmarkt de groei van de chipmachinefabrikant niet kan bijbenen. 

Daarom haalt ASML veel technisch geschoold personeel uit het buitenland, vooral ingenieurs. 'Het is hard werken voor ons om mensen met de juiste technische achtergrond te vinden', weet de Mols. Het Veldhovense bedrijf slaagt daar goed in, want ondanks dat er een enorme hoeveelheid vacatures open staat, loopt het bedrijf nog niet tegen een personeelstekort aan dat de groei van het bedrijf in de weg staat.Meer nieuws van dinsdag 14 augustus 2018