advertentie Banner Profile Mekkes

Bedrijven uit Son en Helmond hebben GenX gelekt

De vondst van de chemische stof GenX in het oppervlakte water in de regio is veroorzaakt door twee bedrijven.

Naast Custom Powders in Helmond zou ook het bedrijf Ecoflow in Son verantwoordelijk zijn voor de verhoogde waardes GenX in het oppervlaktewater. Uit onderzoek van Brabant Water is gebleken dat de schadelijke chemische stof niet in het drinkwater terecht is gekomen.

Custom Powders
Al eerder werd door Waterschap Aa en Maas bekend gemaakt dat het Helmondse bedrijf Custom Powders verantwoordelijk was voor een lozing in het riool. Het bedrijf ontkende in eerste instantie zich alleen bij het Waterschap gemeld te hebben omdat het GenX gebruikt, maar zei niets met de lozing te maken te hebben.

Uit onderzoek van het Waterschap is definitief vast komen te staan dat Custom Powders wel degelijk verantwoordelijk is voor de verhoogde concentraties GenX. Het bedrijf is door de gemeente Helmond dringend verzocht om tot februari te stoppen met het verwerken van GenX. Het Helmondse bedrijf verwerkt driemaal per jaar in opdracht van Chemours uit Dordrecht de stof GenX

Eind november 2017 zijn er verhoogde concentraties GenX gevonden in rioolwaterzuiveringen in Eindhoven en Aarle-Rixtel. GenX is een fluorhoudende stof die gebruikt wordt bij de productie van teflonlagen zoals die op een anti-aanbakpan.


Meer nieuws van dinsdag 16 januari 2018