advertentie Banner Profile Mekkes

Bijna 20 miljoen euro voor nieuwe Tongelreep in 2020

19,2 miljoen euro. Dat gaat de nieuwbouw van het recreatieve zwembad De Tongelreep kosten. In 2020 moet het nieuwe zwembad aangrenzend aan het Pieter van den Hoogenband zwemstadion er liggen.

Het blijft een heikel punt. Bijna 20 miljoen euro investeren in een zwembad terwijl de gemeente Eindhoven in financieel zwaar weer verkeert. Dat wordt uitgelegd door verantwoordelijk wethouder Jakob Wedemeijer als 'bezuinigen door te investeren'. Het kost nu even geld, maar op de lange termijn is het goedkoper om het zo op te lossen. De Tongelreep stamt uit 1986. Op het gebied van energie is het pand 'by far' de grootste energieverbruiker van de gemeente Eindhoven.

Er wordt nog gestookt met gas en dat systeem wordt tijdens de nieuwbouw aangepakt. Dat geldt ook voor de warmteregelaars in het Pieter van den Hoogenband zwemstadion. Uiteindelijk moet het gehele complex op vier procent na energieneutraal zijn. De kosten voor het energieverbruik liggen nu op 800.000 euro per jaar. Doelstelling is om dat bedrag te reduceren tot 600.000 euro.

Sinds de sluiting van het golfslagbad van De Tongelreep in 2016 is er door zwemmers, betrokken partijen en bestuurders druk overlegd over het nieuwe zwembad. Daarin is zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van iedereen.

Het nieuwe zwembad krijgt buiten een ligweide met een waterspeelplaats voor kinderen. Dat laatste is een bak met een klein laagje water en verschillende speeltoestellen. Binnen komt een bad voor kleine kinderen waar vanuit de terrassen toezicht op gehouden kan worden door de ouders. In het grotere recreatiebad is veel ruimte voor interactie met nieuwe speeltoestellen en een glijbaan.

Om baantjes te trekken is er een 25 meterbad met daarnaast een instructiebad en een reactiveringszwembad. De intentie is om die drie baden van elkaar af te scheiden met inklapbare wanden.

Wethouder Wedemeijer benadrukt dat hij deze plannen zo uit wil voeren, want er is goed over nagedacht samen met betrokken partijen. Hij geeft wel aan dat er nog mogelijkheden zijn om het één en ander aan te passen. De tekeningen zijn niet definitief. De aannemer kan daar z'n eigen invulling nog aan geven.

De bouw gebeurt gefaseerd, zodat zwemmers niet de dupe worden van de nieuwbouw.


Meer nieuws van vrijdag 3 november 2017