advertentie Banner Profile Mekkes

Buurauto moet Meerhoven socialer, duurzamer en autoluwer maken

De eerste buurauto van wijk Meerhoven is woensdag overhandigd.

Het gaat nu nog om een proefabonnement op de elektrische deelauto, maar wat initiatiefnemer Harry van der Kallen betreft rijden er over een paar maanden meerdere buurtauto's die gedeeld worden door de Meerhovenaren.

Het moet een soort sociale schakel zijn een de buurt, vertelt Johan Janse van Buurauto. 'Tegenwoordig kennen mensen vaak hun eigen buren niet eens.' Met Buurauto moeten buren op elkaar vertrouwen. 'Als iemand anders de auto aan het lenen is, dan moet je een bericht kunnen sturen als jij hem echt nodig hebt.'

Duurzaam
Behalve goed voor de sociale band van een buurt, is het ook beter voor het milieu. Als een buurt een auto deelt is een tweede auto niet meer nodig. 'Een tweede auto staat vaak 23 uur te staan en wordt een uurtje gebruikt, auto's kunnen veel efficiënter gebruikt worden', vertelt Janse. Als meer dan de helft van de auto's weg zijn, is er meer ruimte voor groen. 'Steden blijven warmer worden en meer groen kan dat tegen gaan.'

App
Het concept werkt via de smartphone waarmee je de auto kan reserveren en zelfs kan openen. Via de app kan je de auto reserveren voor het moment dat je hem nodig hebt. Je kan er bijvoorbeeld de boodschappen mee doen of even de kinderen van school halen. Als je klaar bent, zet je de auto weer op zijn plek. Daarna kan de buurvrouw er mee naar vriendinnen in de buurt of de buurman even snel de minderen naar sporttraining brengen.

Op 16 juni kan heel Meerhoven kennis maken met de elektrische auto van Buurauto. Ze kunnen dan proefrijden in de Buurauto en ook in vijf andere elektrische auto's, geleverd door lokale dealers.


Meer nieuws van woensdag 6 juni 2018