advertentie Banner Profile Mekkes

Cityhosts moeten meer bezoekers naar Eindhovense binnenstad trekken

In de Eindhovense binnenstad lopen vanaf dit najaar cityhosts rond, die bezoekers en toeristen moeten helpen de weg te vinden.

Het is een initiatief van onder meer brancheverenigingen in de detailhandel en retail, in samenwerking met citymarketingbureau Eindhoven247.

De achttien cityhosts bestaan uit autochtone Eindhovenaren en expats die al een tijdje in de stad wonen. Ze gaan pro-actief mensen op straat helpen. Bijvoorbeeld met tips voor goede horecazaken of culturele uitstapjes, maar helpen ook bezoekers die niet weten waar ze moeten zijn. 'Dat er expats meelopen komt omdat Eindhoven een hele internationale stad is. Op die manier laten we nieuwkomers zich meer thuis voelen', zegt Silvia Verkroost van Eindhoven247.

Trainingen
De cityhosts zijn vrijwilligers en gaan trainingen volgen. Zo worden ze bijgespijkerd met kennis over de stad, en leren ze algemene vaardigheden op het gebied van gastvrijheid. Ze lopen straks in teams van twee personen door de stad, en zijn te herkennen aan een speciaal jasje. Verkroost: 'Waarschijnlijk worden ze vooral in de weekenden ingezet, tijdens grote evenementen en tijdens vakantieperioden'.

Om Eindhoven nog gastvrijer te maken, krijgen ook 72 medewerkers uit de horeca, van culturele instellingen, Ergon en de gemeente een training. 'Ook zij moeten bijdragen aan de gastvrijheid in de binnenstad. Ze krijgen in hun dagelijkse werk vaak vragen van bezoekers op straat of op hun werk', zegt Verkroost.

Meer bezoekers
Het uiteindelijke doel van het project is om meer bezoekers en toeristen naar de stad te trekken, en die groepen mensen ook vaker naar Eindhoven te lokken. Ook moet het leegstand in de binnenstad tegengaan. 'Met de concurrentie van online shoppen, moet je iets extra's toevoegen dan alleen een goed winkelaanbod. Het gaat om een stukje beleving. Dat proberen we met die cityhosts te bereiken', aldus Pascal Spijkerman, Landelijk Projectleider Gastvrije Binnenstad Stad en Co.

Eindhoven is met Meppel, Zoetermeer en Hilversum één van de vier steden waar met de hosts wordt geëxperimenteerd. Voor Eindhoven maken lokale ondernemers en landelijke brancheverenigingen 100.000 euro vrij voor de proef. Een deel van het budget van de ondernemers komt indirect uit de ozb-belasting. Eind dit jaar wordt bekeken of de hosts ook effect hebben gehad.


Meer nieuws van maandag 2 juli 2018