advertentie Banner Profile Mekkes

D66-politicus boos over extra controles donkere passagiers Eindhoven Airport Studio040

D66-politicus boos over extra controles donkere passagiers Eindhoven Airport

De Eindhovense D66-politicus Mpanzu Bamenga is woedend op de Koninklijke Marechaussee. Hij zegt bij controles van de marechaussee op Eindhoven Airport het slachtoffer te zijn geworden van 'etnisch profileren'.

Bamenga werd na zijn vlucht met nog twee andere mensen met een donkere huidskleur extra gecontroleerd op de luchthaven. Volgens de Marechaussee is dat nodig om de kans te verkleinen dat terroristen Nederland binnen te komen, en zeker niet discriminerend bedoeld.

Bamenga vindt de controles niet efficiƫnt en onnodig kwetsend. Kwetsend omdat het mensen die al jaren in Nederland wonen, 'het gevoel geeft dat ze hier niet thuishoren'. Ook zijn terroristen en zware criminelen vaak al bekend bij inlichtingendiensten, redeneert de D66-politicus.

Zelf vluchtte Bamenga in de jaren negentig uit Congo, samen met zijn moeder en broer. Hij ging hier studeren, en zette zich via allerlei belangengroepen in voor vrijheid en gelijkheid. De afgelopen jaren zat hij in de gemeenteraad van Eindhoven voor D66. Nu is hij beleidsmedewerker diversiteit en inclusiviteit aan de Universiteit Leiden.


Meer nieuws van dinsdag 1 mei 2018