advertentie Banner Profile Mekkes

Doneeractie om pro-Zwarte Piet actievoerders te steunen bij rechtszakenStudio040

Doneeractie om pro-Zwarte Piet actievoerders te steunen bij rechtszaken

Er is een doneeractie gestart voor de zes pro-Zwarte Piet demonstranten die zaterdag in Eindhoven zijn opgepakt na de rellen rond de intocht van Sinterklaas.

Inmiddels is er meer dan 4000 euro gedoneerd. Het geld is bedoeld om de demonstranten bij de staan, als ze voor de rechter moeten verschijnen. Een advocaat moet worden betaald, net als boetes. De donaties lopen uiteen, van 5 euro tot 250 euro. Een deel van de donateurs wil anoniem blijven. Veel steunbetuigers zeggen dat de demonstranten opkwamen voor de Nederlandse cultuur.

Tijdens de intocht van Sinterklaas zaterdag ging het mis. Het Catharinaplein was aangewezen voor de actiegroep Kick Out Zwarte Piet, om daar te demonstreren. Daarop kwamen tientallen tegendemonstranten af, voornamelijk PSV-hooligans. De situatie werd grimmig: de hooligans gooiden met eieren en uitten zich racistische richting de anti-Zwarte Piet actievoerders. De politie moest de twee groepen uit elkaar houden, om verdere escalatie te voorkomen.

Rond de intocht werden alleen anti-Zwarte Piet demonstranten opgepakt. Zij worden nog vervolgd. Volgens burgemeester Jorritsma trof de actievoerders van Kick Out Zwarte Piet geen blaam.


Meer nieuws van dinsdag 20 november 2018