advertentie Banner Profile Mekkes

'Duurzaam en sociaal' woestijnhuis Linq op TU/e-terrein bijna af

Na twee jaar van plannen maken, tekenen en nadenken, wordt er druk gebouwd aan woestijnhuis Linq op het TU/e-terrein.

Het is het huis van Team VIRTUe. In november doet het studententeam mee aan een wedstrijd in Dubai. De Solar Decathlon Middle-East. Het meest duurzame huis voor in de woestijn wint.

Sociaal huis
'Wij gaan zeker winnen', vertelt projectleider Ellen van den Bersselaar enthousiast. 'Wij hebben niet alleen een duurzaam huis, maar ook een sociaal huis. Het is onderdeel van een appartementencomplex en het is de bedoeling dat het bijdraagt aan de samenhang in de buurt.' Communicatiemanager Tamar Henquet vult aan: 'Want in Dubai heb je nogal wat gesegregeerde buurten.'

Het huis wordt voorzien van isolatie waar geen warmte of koude doorheen kan. In de woestijn zijn de temperatuurverschillen enorm. Met speciale systemen wordt de temperatuur in huis op een gewenst niveau gehouden. Met koelsystemen in de muur bijvoorbeeld.

Zon
Op het schuine dak van het huis komen zonnepanelen. Schuin, want dan kunnen ze gericht worden op de zon. Ook de muur loopt aan één kant schuin af, zodat de zon er niet volle bak op schijnt.

Alle onderdelen van het huis zijn op een bepaalde maat gemaakt. Want Linq wordt dan wel opgebouwd op het TU/e-terrein, maar uiteindelijk moet het naar Dubai. Alles past in zeecontainers. Zeker de module met alle elektrische systemen, het hart van het huis. Op twee centimeter past de rechthoekige kamer in z'n geheel in een container. Die wordt er in het Midden-Oosten uit getakeld, zodat de rest er binnen twee weken omheen kan worden gebouwd.

Groot team
Team VIRTUe bestaat uit tientallen studenten met verschillende achtergronden. Het zijn niet alleen maar techneuten. 'Dat is onze kracht', denkt projectleider Ellen. In november moet dat blijken tijdens de Solar Decathlon Middle-East.


Meer nieuws van dinsdag 22 mei 2018