advertentie Banner Profile Mekkes

'Eén op de tien jongeren tussen 18 en 25 jaar is eenzaam'

Tien procent van de jongeren tussen de 18 en 25 jaar is eenzaam.

Dat stelt Jolanda van Gerwe van Stichting Join us. Kort door de bocht geformuleerd: haar stichting helpt jongeren bij het maken van vrienden. Tot nog toe alleen in de omgeving van Veghel, maar vanaf donderdag 6 september ook in Eindhoven.

Taboe
Eenzaamheid is een taboe. Mensen in het algemeen en jongeren in het bijzonder zullen niet snel toegeven dat ze eenzaam zijn. Toch weten we weinig over de problematiek. 'Dat komt doordat deze groep jongeren geen overlast veroorzaakt', stelt Van Gerwe.

Tijdens de 'fijne avonden', zoals Van Gerwe de bijeenkomsten van de jongeren tijdens het Studio040-interview noemt, komt een groepje jong volwassenen samen. Ze organiseren zelf bijvoorbeeld een spelletjesavond. Er wordt geen lesgegeven of iets dergelijks. De sfeer is informeel. Op die manier krijgen de jongeren op een natuurlijke manier handvatten om sociaal contact te maken. Links en rechts worden ze aangestuurd door de begeleiders van Join us.

Meer aandacht
'Tot je 25e is het grootste doel in het leven om erbij te horen', vertelt Van Gerwe. Des te belangrijker vindt ze het dat er meer aandacht komt voor de problematiek. Join us is met meerdere gemeenten en maatschappelijke organisaties in gesprek om te praten over oplossingen. Landelijk komt er een universitair onderzoek naar de methode die de stichting gebruikt.

Vanaf donderdagavond 6 september gaat hulporganisatie Buro Cement in het Eindhovense wijkcentrum Blixems tweewekelijks samenzitten met een groep jongeren die behoefte heeft aan meer sociaal contact.


Meer nieuws van dinsdag 21 augustus 2018