advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven Airport: 'Alle betrokken partijen verantwoordelijk voor instorten parkeergarage'Studio040

Eindhoven Airport: 'Alle betrokken partijen verantwoordelijk voor instorten parkeergarage'

Alle bedrijven en instanties die betrokken zijn geweest bij de bouw van de parkeergarage bij Eindhoven Airport, zijn verantwoordelijk voor het uiteindelijk instorten van het gebouw.

Dat laat Eindhoven Airport weten in een reactie op het donderdag gepubliceerde onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). Daarin staat dat de garage instortte door een fout in het ontwerp.

De onderzoeksraad wijst geen eindverantwoordelijke of hoofdschuldige aan voor het bezwijken van het in aanbouw zijnde complex, eind mei 2017. Wel wijst de OVV erop dat meerdere partijen verantwoordelijkheid dragen. Ook komt Eindhoven Airport er niet ongeschonden van af. Zo toonde de luchthaven als opdrachtgever weinig betrokkenheid bij de bouw, concluderen de onderzoekers.

Eindhoven Airport zegt zich bewust te zijn van de gevolgen van het incident en noemt het instorten een 'wake-up call'. Directeur Joost Meijs wijst op de verantwoordelijk van alle betrokken partijen, van aannemer, toeleveranciers tot de luchthaven zelf. 'Alle betrokken partijen tijdens de uitvoer de verantwoordelijkheid rust om het thema veiligheid strak te regisseren en elkaar tijdens de uitvoer te blijven aanspreken op ieders verantwoordelijkheden. Uiteindelijk hebben we van opdrachtgever tot hoofdaannemer tot de vele toeleveranciers, adviseurs en onderaannemers allemaal een rol in het neerzetten van een veilige parkeergarage. We gaan het rapport in detail bestuderen. Wij zullen als opdrachtgever van volgende bouwprojecten onze bijdrage leveren aan de noodzakelijke verbetering om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen'.

Hoofdaannemer, bouwbedrijf BAM, heeft nog geen reactie gegeven naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoeksrapport.Meer nieuws van donderdag 18 oktober 2018