advertentie Banner Profile Mekkes

'Eindhoven Airport moet meer doen tegen geluidsoverlast en luchtvervuiling'

Eindhoven Airport moet veel meer ondernemen om de geluidsoverlast en luchtvervuiling in de omgeving terug te dringen. Dat vinden onder meer PvdA, GroenLinks, BBL en CDA.

Vooral GroenLinks en PvdA zijn verontwaardigd over de bijdrage van de luchthaven aan het Leefbaarheidsfonds. Eindhoven Airport stortte tot nu toe twee ton in dat fonds. Het geld moet helpen bij maatregelen om de geluidsoverlast en de CO2-uitstoot te beperken.

'Wat er afgelopen jaar vijf jaar in het Leefbaarheidsfonds is gestopt, is één eurocent per passagier. Eén eurocent. Poe, so far leefbaarheid en duurzaamheid van Eindhoven Airport', aldus PvdA-raadslid Arnold Raaijmakers.  Ook GroenLinks is niet spreken over de bijdrage. 'Eindhoven Airport heeft een omzet van 53 miljoen euro, en maakt een winst van 11 miljoen. En dan twee ton reserveren voor de leefbaarheid voor omwonenden, dat is belachelijk', zegt fractievoorzitter Rik Thijs.

Ook het CDA is bezorgd. 'Airport mag wat steviger opkomen voor de belangen van omwonenden'. De VVD heeft meer vertrouwen. 'Er is nu een Leefbaarheidsfonds, en de luchthaven stopt er geld in. Dat is een prima begin'.

Eind volgend jaar verlopen de afspraken voor de verdere ontwikkeling van Eindhoven Airport. Het huidige plafond staat op jaarlijks 43.000 vluchten van en naar Eindhoven Airport per jaar. Dit jaar moeten er nieuwe afspraken worden gemaakt, tussen omwonenden, de luchthaven en regiogemeenten, over de groei na 2020.

Eindhoven Airport en het Ministerie van Verkeer en Waterstraat willen binnenkort een aantal groeiscenario's voorleggen aan de regiogemeenten en omwonenden: behoud van 43.000 vluchten per jaar, of groei naar 55.000, 73.000 of 100.000 vluchten per jaar. Milieudefensie en omwonenden in Eindhoven Noord, Wintelre, Best en Son en Breugel zijn fel tegen die groei. Ze zijn bang voor veel meer geluidsoverlast en luchtvervuiling.

In het voorjaar worden de uitkomsten van de onderzoeken naar de scenario's bekend. Daarna gaan omwonenden, luchthaven en regiogemeenten om tafel.Meer nieuws van woensdag 7 maart 2018