advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven Atletiek is 300 leden kwijt door gedoe met baan

Van 1.500 naar 1.200 leden. Eindhoven Atletiek is voor het eerst sinds jaren geslonken in plaats van gegroeid.

Toch houdt voorzitter Patrick Stassen de moed erin. Hij is inmiddels bijna tien jaar voorzitter van de club. Vorig jaar is 'de ellende' begonnen, zoals hij er zelf enigszins cynisch over spreekt. Nu lijkt het einde van die ellende in zicht. De geschiedenis leert echter dat de eindstreep in zicht kan zijn, maar in werkelijkheid nog akelig lang wegblijft.

Atletiekbaan wordt bouwgrond
Op 27 mei, in 2017 begint de misère. De werkzaamheden aan een nieuwe atletiekbaan starten. Althans: ze moeten starten. Daarentegen beginnen de werkzaamheden pas echt een paar weken later. Leden staan aan de poort en vragen zich af waarom de atletiekbaan dicht is. Ze zien niemand bouwen. 'Dan moet ik ze dus vertellen dat de baan nu bouwgrond is. Sporters zijn dan niet meer verzekerd, dus ik kan mijn leden dan niet toelaten. Dat is moeilijk', blikt Stassen terug.

Moeilijkheden
Als er vervolgens gedurende de zomer allerlei complicaties aan het licht komen, met als grootste tegenvaller de betonbodem die vervangen moet worden, is de atletiekbaan in augustus nog lang niet af. Het geval wil dat een atletiekbaan alleen aangelegd kan worden met droog en warm weer. Wie enige kennis van het Nederlandse klimaat heeft, snapt dat de aanleg van de baan dus uitgesteld moet worden naar na de zomer.

Schade
Dat brengt ons naar nu. Mei 2018. De werkzaamheden zijn hervat en voor de camera's van Studio040 staat een voorzitter van Eindhoven Atletiek met een dubbel gevoel. Enerzijds blij dat de baan nu opnieuw aangelegd wordt. Hij knoopt nog even een gesprek aan met de werklui en reageert verheugd op hun plannen. Anderzijds is de schade die de atletiekbaan lijdt niet mals: €60.000 aan contributie. Daarnaast nog een niet te meten bedrag aan kantineomzet. Maar Stassen blijft optimistisch. 'Als hier straks een achtbaans, professionele wedstrijdbaan ligt, dan komen er zo weer honderd leden terug.'

Kosten voor stadsbestuur
Voor de gemeente Eindhoven die de renovatie van de atletiekbaan onder haar hoede heeft, loopt de aanleg flink in de kosten. Vooraf zijn de kosten begroot op €350.000. Dat kan zomaar eens het dubbele zijn als de baan er ligt. Daarnaast heeft Eindhoven Atletiek een schadeclaim ingediend door de geleden schade. Het stadsbestuur heeft besloten om een deel van die claim te betalen.

Op zaterdag 30 juni moet de nieuwe atletiekbaan opengaan. Dan staat er een relatief groot evenement op de rol. Volgende week donderdag besluit het bestuur van de atletiekvereniging of dat evenement doorgaat of niet. Dat ligt aan de vordering van de werkzaamheden.


Meer nieuws van woensdag 9 mei 2018