advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven experimenteert met 5G-netwerkStudio040

Eindhoven experimenteert met 5G-netwerk

Eindhoven gaat als een van de eerste steden in Nederland het mobiel 5G-netwerk uitproberen. De gemeente heeft hierover met VodafoneZiggo en Ericsson afspraken gemaakt.

Het gaat om een aantal testlocaties in de stad. Het netwerk wordt nog niet breed uitgerold. Hiermee loopt de stad voorop. Pas in een beperkt aantal steden wordt hiermee geëxperimenteerd.

Sneller en meer capaciteit
5G is de opvolger voor het huidige 4G-netwerk. Voordelen van het 5G-netwerk voor consumenten en bedrijfsleven zijn: nog hogere snelheid, meer netwerkcapaciteit en de mogelijkheid om nog meer verschillende apparaten tegelijk aan te sluiten. Om alles technisch mogelijk te maken, heeft het Agentschap Telecom van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat tijdelijke frequentieruimte toegewezen.

In principe kan dus iedereen profijt hebben van de proef, die in de tweede helft van dit jaar gaat lopen. Bewoners, studenten, startups en ondernemingen kunnen dan op de testlocaties gebruik maken van 5G, mits ze de 3,5 Gigahertz-frequentie gebruiken die daarvoor nodig is.

5G voor ambulances en popconcerten
Onder meer het Catharina Ziekenhuis heeft al aangegeven de 5G-testfrequentie in Eindhoven te willen benutten. Het ziekenhuis kan met snelle 5G-verbindingen tijdens ritten van een ambulance ‘hulp op afstand’ bieden bij de diagnose en voorbereiding op een behandeling. Ook de High Tech Campus is een testlocatie. Daar gaan bedrijven de snelle verbinding gebruiken bij testen van prototypes van allerlei innovaties. In het Philips Stadion wordt onderzocht om met 5G-360-graden camera’s de prestaties van de voetballers te laten zien vanuit een zelfgekozen blikveld. En voor de Eindhovense popzaal Effenaar zijn plannen om een popconcert virtueel ‘live’ bij te wonen, met hulp van 5G-technologie.

De proef met 5G is een uitvloeisel van de Brainport Actieagenda, de pakket aan actieplannen om het vestigingsklimaat van de hightech-regio Eindhoven te versterken.


Meer nieuws van vrijdag 29 maart 2019