advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven: Extra miljoenenstrop na WMO-besluit kabinetStudio040

Eindhoven: Extra miljoenenstrop na WMO-besluit kabinet

Eindhoven ziet opnieuw een miljoenenstrop tegemoet. Dat is het gevolg van een plan van het nieuwe kabinet om de WMO-hulp aan te passen.

Via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) krijgen gehandicapten en ouderen een scootmobiel, traplift of huishoudelijke hulp. De regering wil vanaf volgend jaar dat mensen die hier gebruik van maken een veel lagere eigen bijdrage betalen. Dat is fijn voor de gehandicapten en ouderen, maar slecht nieuws voor gemeenten.

Gemeenten betalen
‘Als het rijk besluiten neemt voor nieuw beleid, dan moet ze de rekening niet bij gemeenten neerleggen’, reageert de Eindhovense wethouder Richters. De gemeenten draaien immers op voor de kosten bij dit nieuwe plan. En dat terwijl veel gemeenten al problemen hebben met sterk oplopende kosten voor de zorg. In Eindhoven zijn er zelfs enorme financiële problemen ontstaan, mede door de overheveling van zorgtaken. Een nieuwe tegenvaller komt de stad erg slecht uit.

Formulieren
Het kabinet wil met het nieuwe plan de opeenstapeling van eigen bijdragen beteugelen. Ook zou hiermee het invullen van de vele formulieren moeten worden verminderd, iets waar veel ouderen mee te maken hebben.

Hoe groot de strop precies is voor Eindhoven, kan een gemeentewoordvoerster nog niet zeggen. Het gaat zeker om miljoenen euro’s. Ook kan de gemeente nog niet zeggen hoe de stad dit tekort wil gaan opvangen. Momenteel heeft de gemeente al de handen vol aan de aanpak van de huidige tekorten.


Meer nieuws van donderdag 7 juni 2018