advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven heeft wereldprimeur met eerste 3D-geprinte woningen

In de Eindhovense nieuwbouwwijk Meerhoven wordt volgend jaar de eerste 3D-geprinte woning opgeleverd. Daarmee heeft de stad een wereldprimeur.

Woensdagmiddag wordt het officiële startschot gegeven van Milestone. Het gaat om vijf van beton geprinte woonhuizen. Zes partijen zijn bij het project betrokken. De gemeente, de TU/e en de bedrijven Van Wijnen, Vesteda, Saint Gobain-Weber Beamix en Witteveen+Bos leveren dus de eerste woning in park Bosrijk in Meerhoven. Het ontwerp voor de vijf huizen komt van Van Houben / Van Mierlo architecten.

Fietsbrug
Al jaren is de TU/e bezig met het printen van allerlei bouwonderdelen. Zo kwam vorig jaar nog een fietsbrug uit de betonprinter rollen. Die staat nu in Gemert. De enorme printer staat in een loods op de Eindhovense universiteit. De plannen voor een eerste huis werden ook al aangekondigd.

Veel voordelen
Volgens de initiatiefnemers op de TU/e biedt de nieuwe technologie veel voordelen. Zo is betonprinten goedkoper, efficiënter en sneller dan traditioneel bouwen. Zo biedt de techniek meer mogelijkheden om met uiteenlopende vormen aan de slag te gaan, en kan er complexer worden gebouwd, met meer nauwkeurigheid. Ook kan er 24 uur per dag worden 'doorgewerkt', zonder dat bouwvakkers last van hun rug krijgen. Daarnaast kan er efficiënter met bouwmaterialen worden omgesprongen, en dat is beter voor het milieu. Het scheelt immers weer CO2-uitstoot.


Meer nieuws van woensdag 30 mei 2018