advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven pakt verpaupering historische panden aan

Eindhoven gaat extra maatregelen nemen om verpaupering van historische en monumentale panden tegen te gaan. Een motie met die strekking heeft de gemeenteraad dinsdagavond unaniem aangenomen.

Directie aanleiding voor initiatiefneemster en CDA-raadslid Karin Wagt was de verloedering van het Prijtkerkje in het Philipsdorp. Uiteindelijk ging het historische pand in vlammen op. 'We stonden erbij en we keken ernaar en dat mag niet nog eens gebeuren', aldus Wagt.

Volgens de Eindhovense fracties is het belangrijk dat gebouwen die iets vertellen over de geschiedenis van de stad zo veel mogelijk behouden blijven voor de stad. Nu worden veel historische panden die geen monument zijn onvoldoende beschermd, aldus de partijen. En daarom is er een extra plan van aanpak nodig om de gebouwen in ere te houden.

Zo vinden onder meer D66, LPF, Ouderen Appel, ChristenUnie en SP dat er beter moet worden gehandhaafd, als verloedering op de loer ligt. Ook zou de gemeente vaker in overleg moeten gaan met vastgoedeigenaren om ervoor te zorgen dat die hun panden niet aan hun lot overlaten. Verder zou de gemeente de regels rond onderhoud van historische panden moeten aanscherpen. De partijen roepen het stadsbestuur op om met erfgoedorganisaties om tafel te komen om tot een goed plan van aanpak te komen.

Wethouder Schreurs heeft toegezegd ermee aan de slag te gaan. Wel laat ze weten dat dat voor nu met gesloten beurs zal moeten, zeker nu de gemeente in financieel zwaar weer zit.


Meer nieuws van woensdag 21 februari 2018