advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhoven wil 20 miljoen euro van Rijk voor schonere lucht

Eindhoven roept het Rijk op om met 20 miljoen euro over de brug te komen voor een schonere lucht in de stad.

Ook vraagt het Eindhovense stadsbestuur 6 miljoen euro aan Den Haag voor een fietsenkelder op het nog te herontwikkelen Stationsplein. Die extra stalling moet mensen stimuleren meer te bewegen, en de auto te laten staan. Het bedrag van 20 miljoen is vooral bedoeld om een serie knelpunten aan te pakken. Zo is bijvoorbeeld de luchtkwaliteit op de Vestdijk, Emmasingel en de Mauritsstraat onder de maat.

Eindhoven denkt aanspraak te maken op het bedrag, omdat de stad zelf met een investeringspakket van 160 miljoen euro komt. Zo wordt er ook geïnvesteerd in onder meer duurzame gebouwen en meer groen in de stad. 'Wij willen in onze stad een gezonde leefomgeving bieden, in plaats van aanpassingen te doen op het moment dat het al te laat is', aldus wethouder Schreurs.

Het geld moet onder meer opgebracht worden uit de inkomsten van allerlei bouwontwikkelingen in de stad. Zo verkoopt de gemeente bijvoorbeeld grond. Daarnaast moeten ook andere partijen bijdragen. Het Rijk dus, maar ook provincie, GGD, Waterschappen en de Europese Unie.

Eerder sloot het stadsbestuur al de Vestdijk af, om daarmee de luchtkwaliteit te verbeteren. Op die maatregel is veel kritiek.


Meer nieuws van donderdag 8 maart 2018