advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense bedrijven riskeren boete als ze energie verkwisten

Eindhovense bedrijven die niet zuinig met hun energie omspringen, riskeren een boete. Dat zegt de nieuwe wethouder van Klimaat en Energie Jan van der Meer.

Volgens de wethouder zijn bedrijven verplicht om alle energiebesparende maatregelen te nemen die binnen vijf jaar zijn terugverdiend. 'Als ze dat niet doen, dan zullen we ze daar op aanspreken. En als ze de problemen niet oplossen, kunnen we boetes opleggen'.

CO2-uitstoot
Een groot deel CO2-uitstoot komt van de industrie en bedrijven. Van der Meer: 'Dat is ook in Eindhoven zo, zeker met de enorme economische groei hier. Als bedrijven proberen die uitstoot te verminderen, zullen we ze aanmoedigen of knuffelen. Doen ze dat helemaal niet, moeten we als gemeente ook handhaven'.

Zonnepanelen
Van der Meer roept bedrijven sowieso op om meer te doen met duurzaamheid. Zo noemt hij het voorbeeld van DAF. 'Ze hebben onlangs een elektrische truck gepresenteerd, samen met VDL. Maar de huisvesting is niet duurzaam. Er ligt geen één zonnepaneel op het dak. Dus daar willen we binnenkort met DAF over in gesprek'.

Van der Meer is speciaal naar Eindhoven gehaald om de stad duurzamer te maken. Eerder was hij met dezelfde portefeuille werkzaam in Nijmegen. Hij was in Amsterdam actief, om de stad als 'warmteregisseur' verder klaar te stomen voor duurzame toekomst.

In Eindhoven liggen er flinke ambities, zoals een netwerk van laadpalen voor elektrische auto's, aardgasvrije wijken en veel meer groen in de binnenstad. Vooral het duurzaam maken van de meer dan 100.000 huishoudens in Eindhoven is een flinke kluif: samen zijn verantwoordelijk voor meer dan de helft van de uitstoot. In 2050 wil de gemeente daarom alle woningen van het aardgas af hebben. Daarvoor zijn de komende jaren afspraken nodig met onder meer woningcorporaties en bouwbedrijven.Meer nieuws van donderdag 12 juli 2018