advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense cricketclub groeit snel door toename Indiase expats

De Eindhoven Cricket Club groeit snel, vanwege de toestroom van Indiase expats in de regio.

Een jaar geleden telde de club nog 25 leden. Nu zijn dat er al 45. De meeste leden komen uit India, waar cricket een zeer populaire sport is. Ook komt een aantal cricket-spelers uit Pakistan en Afghanistan.

Reden voor de groei: de vele expats uit India, die aan de slag gaan bij één van de grote technologiebedrijven in de Brainport-regio. Zo zijn ze werkzaam bij Philips, NXP en vooral bij de onstuimig groeiende chipmachinefabrikant ASML.

Passie voor cricket
'Hier komen we samen om de sport te beoefenen waar we een passie voor hebben. Ook is het sociale element belangrijk. We delen de liefde voor de sport, en wonen hier allemaal ver van huis, afkomstig uit hetzelfde moederland. We komen ook samen voor de gezelligheid, en onze vrouwen en kinderen zijn er vandaag ook bij', zegt voorzitter van de cricketclub Balaji Adhimoolam terwijl hij toekijkt tijdens één van de wedstrijden. Zelf is hij jaren geleden met zijn gezin naar Eindhoven gekomen, om te gaan werken bij ASML.

Groei-ambities
De club heeft ambities om verder te groeien. Zo wil de club verder mee-ademen met de toestroom van expats in de regio. Adhimoolam: 'We willen op termijn ook jeugdelftallen en een vrouwenteam oprichten. Ook willen we, als dat lukt, Nederlandse leden aan ons binden'. Om te groeien probeert de club ook sponsors aan te trekken uit de technologiesector, maar dat valt nog niet mee. Tot nu toe moet de club op sportpark De Heihoef het stellen met contributiegelden, ook omdat de gemeente geen subsidies verleent.

Om verdere slagen te maken, heeft de club een Nederlandse adviseur aangesteld: Albert van Rijn, oud-cricketspeler van het Nederlandse team. Van Rijn: 'Cricket groeit op plekken waar veel kenniswerkers zijn. Dat is hier, maar ook op veel plekken in Duitsland het geval. In zo'n twintig landen in de wereld wordt cricket serieus beoefend. Het is, na voetbal, de grootste tv-sport ter wereld'.

De Eindhovense cricketclub moet binnen een paar jaar verhuizen. Er komen straks meer sporters op De Heihoef, omdat voetbalclub RPC van de Aalsterweg verhuist naar het groene sportpark. Dat betekent dat de cricketclub weer verkast naar het terrein van vv Gestel.


Meer nieuws van maandag 17 september 2018