advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense drone zorgt voor extra paar ogen voor badmeester

Het Eindhovense Blue Jay heeft een drone ontwikkeld als hulpje voor badmeesters.

Het apparaat moet badmeesters ondersteunen en waarschuwen als er iemand dreigt te verdrinken. 'Het is letterlijk een extra paar ogen voor het zwembadpersoneel', aldus Yasmine Bartelds van Blue Jay.


Dinsdagmiddag is het nieuwe prototype gedemonstreerd in het zwembad van het Studenten Sportcentrum op de campus van de TU Eindhoven. De studenten van de Technische Universiteit Eindhoven zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van de drone.

Verdrinking
'Door de drone heel veel filmpjes te laten zien van verdrinkingssituaties, kan hij ze nu zelf herkennen', vertelt Bartelds. Daarnaast kan het vliegende apparaat ook de badmeester of juffrouw assisteren bij het redden van de drenkeling.

Zo kan de drone van Blue Jay een signaal aan het zwembadpersoneel geven als hij iets verdachts ziet, maar ook een zwemvest naar beneden gooien. De eerste testen op de campus verliepen goed volgens Blue Jay. Volgens het studenteninitiatief kan de drone binnen vijf jaar echt ingezet worden in zwembaden.

Wetgeving
Hoewel de drone in praktijk al klaar lijkt te zijn voor gebruik, zitten er nog wel een paar haken en ogen aan de inzet ervan. 'De regering is bezig met nieuwe wetten en privacyregels rondom drones, daar moet ons prototype wel op aangepast worden.

Eerder was Blue Jay al verantwoordelijk voor het serveren van drankjes met drones in een heus drone café en de studenten van de TU ontwikkelden ook al een drone voor in huis. Wat Blue Jay betreft is de drone voor in zwembaden een logische stap om het zwemmen veiliger te maken.Meer nieuws van dinsdag 19 juni 2018