advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense Finn Jutting legt herdenkingskrans op de Dam Studio040

Eindhovense Finn Jutting legt herdenkingskrans op de Dam

Finn Jutting legt op zaterdag 4 mei tijdens de dodenherdenking op de Dam een krans namens haar overgrootvader en overgrootmoeder voor de gevallenen en getroffenen in Azië.

De 15-jarige Eindhovense is dit jaar "ambassadeur" van de Nederlanders met roots in voormalig Nederlands-Indië. Haar overgrootopa diende in het leger gedurende de Tweede Wereldoorlog en Finns overgrootoma zat in 'een Jappenkamp'. Finn zegt het woord met enige minachting.

Die minachting komt voort uit de verhalen die haar overgrootopa en -oma vertellen. 'Hij heeft meegemaakt dat vrienden vlak naast hem doodgeschoten worden. Dat kun je je toch niet voorstellen?', vraagt ze zich retorisch af.

Tijdens de dodenherdenking mag de mavo-scholiere van het Montessori College in Eindhoven dus een krans leggen op de Dam. Ze wordt daarbij ondersteund door haar overgrootopa en -oma, opa en oma en moeder. Vier generaties met Indonesisch bloed, de cultuur wordt van moeder op kind telkens weer overgedragen. 'Wij eten thuis Indonesisch, we hebben veel met die cultuur. Ik heb de oorlog niet meegemaakt, maar ik weet wat voor dingen er zijn gebeurd dankzij de verhalen van opa', legt Finn uit.

Naast de kranslegging ontmoet Finn ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Er is al geoefend met het leggen van de krans. Dat gebeurt in het geheim met het oog op de veiligheid. 'Tijdens de eerste repetitie ging er ook wel wat fout', lacht Finn. Ze kan zich nog niet zo goed voorstellen hoe het voelt om een krans te leggen terwijl er zes miljoen tv-kijkers zijn en er 25.000 mensen toekijken vanaf de Dam.

'Het is belangrijk om hier ieder jaar weer bij stil te staan', begint Finn. 'Of het nou een jaar of 75 jaar geleden is, het verandert het aantal doden dat er is gevallen niet. De gebeurtenissen blijven even erg, dus herdenken is belangrijk.'


Meer nieuws van vrijdag 26 april 2019