advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense huisartsen herkennen drankprobleem nietStudio040

Eindhovense huisartsen herkennen drankprobleem niet

Huisartsen in Eindhoven zien volgens de Universiteit van Maastricht vaak over het hoofd dat hun patiënten teveel drinken.

Als het alcoholmisbruik wel wordt herkend, wordt het zelden geregistreerd. Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van Maastricht. Ongeveer 10 procent van de Nederlanders heeft een alcoholprobleem, maar volgens de universiteit heerst er een taboe op het onderwerp.

Voor het onderzoek werden bijna 2.400 patiënten ondervraagd bij negen gezondheidscentra in de stad. Van de 261 patiënten met een drankprobleem in Eindhoven was dat er van slechts 1 ook daadwerkelijk geregistreerd in het huisartseninformatiesysteem.

Onderzoekster Latifa Abidi vindt het onvoorstelbaar. Ze wijst op de grote gevolgen die dit kan hebben voor de volksgezondheid. Doordat overmatig alcoholgebruik niet in het patiëntendossier staat, kunnen zorgverleners niet altijd de juist hulp bieden. Als voorbeeld noemt ze de apotheek omdat sommige medicijnen echt niet samen gaan met alcoholgebruik.

Volgens Ed Berends, huisarts en bestuurder van Stichting Gezondheidscentra Eindhoven (SGE), klopt het dat huisartsen het moeilijk vinden om in een dossier te laten zien dat iemand chronisch drankmisbruiker is. Hij denkt echt niet dat huisartsen in Eindhoven moeite hebben om patiënten naar hun drankgebruik te vragen.


Meer nieuws van vrijdag 26 januari 2018