advertentie Banner Profile Mekkes

Eindhovense moskeeën op geheime lijst

Twee moskeeën uit Eindhoven zouden geld hebben ontvangen uit de Golfstaten of daar een financiering hebben aangevraagd.

De Al Fourqaan-moskee en de Salaam Foundation for Science, Education and Humanitarian Work uit Eindhoven staan op deze lijst.

Ruim dertig Nederlandse moskeeën zouden geld hebben gekregen of aangevraagd vanuit Koeweit en Saudi-Arabië. Dit maakten NRC en Nieuwsuur maandag bekend. Zij hebben lijsten van het ministerie van Buitenlandse Zaken in handen gekregen. Tot nu toe werden deze geheim gehouden.

Koeweit en Saudi-Arabië worden gezien als 'onvrije' staten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de AIVD monitoren dit omdat de mensen die het geld verstrekken vaak ook invloed willen uitoefenen. Volgens het NRC is de fundamentalistische Islam in Nederland sterk gegroeid door de investeringen.

De Al Fourqaan-moskee in het stadsdeel Woensel zou zijn opgezet met geld uit Saudi-Arabië en de Salaam Foundation heeft een aanvraag gedaan bij de Koeweitse overheid, maar nog geen geld ontvangen.

Rondom de Al Fourqaan-moskee is al langer gedoe. In 2015 weigerde toenmalig burgemeester Van Gijzel zeven omstreden imams toegang tot de stad. De rechter besloot uiteindelijk dat dit onterecht was.

Na de aankoop van een pand in 2016 stelde LPF al vragen over de financiering van de moskee in de raad. Destijds werd er geen onderzoek ingesteld.


Meer nieuws van dinsdag 24 april 2018