advertentie Banner Profile Mekkes

Erfgoedwaakhond bezorgd: Park bij Evoluon kan zo worden volgebouwd

Erfgoedwaakhond De Henri Van Abbestichting is bang dat het park rond het Evoluon wordt volgebouwd, ook nu het markante Eindhovense gebouw is aangewezen is als rijksmonument.

Dinsdagavond werd bekend dat het Evoluon een rijksmonument wordt. Die status geldt voor het gebouw, inclusief de bijbehorende toren en vijver. Maar voor het park geldt de status niet. 'En dat geeft projectontwikkelaars straks de ruimte om het park vol te bouwen, met woningen of andere panden. Dat mag niet gebeuren, want dan zie je het prachtige Evoluon niet eens meer staan', aldus Peter van den Baar van de Eindhovense erfgoedorganisatie.

Verkoop
Philips is eigenaar van het iconische gebouw uit 1966. Het Evoluon draait verlies en Philips wil het gebouw verkopen. Het bedrijf heeft bedongen dat het park geen monumentenstatus krijgt. Dat betekent dat een projectontwikkelaar die het Evoluon met park overneemt, wel mag bouwen in het park.

Kapitaal
Van den Baar: 'Philips heeft dat niet voor niets afgedwongen. Anders levert de verkoop niets op. Het stadsbestuur zal echt z'n rug recht moeten houden om te voorkomen dat er in het park wordt gebouwd, maar ik ben er huiverig voor. Philips zal wellicht toch zwichten voor het kapitaal'.

Philips heeft aan het ED laten weten dat er bij verkoop rekening wordt gehouden met de toegevoegde waarde van de nieuwe bestemming voor de stad.


Meer nieuws van woensdag 21 februari 2018