advertentie Banner Profile Mekkes

Expositie over Jan Zwartendijk, de Eindhovense Oscar SchindlerStudio040

Expositie over Jan Zwartendijk, de Eindhovense Oscar Schindler

In het Philips Museum is morgenmiddag de officiele opening van een expositie over Jan Zwartendijk, de Philips-medewerker die in 1940 in Litouwen 2345 Joden redde.

Zwartendijk wordt ook wel de 'Engel van Litouwen'genoemd.  Als Nederlands consul in Litouwen redde hij  Joodse vluchtelingen door hen ‘aangepaste’ visa te verstrekken. Daarmee konden ze op het nippertje het land ontvluchten. 


Jan Zwartendijk was in die tijd vestigingsdirecteur van Philips en plaatsvervangend consul in Litouwen. Hij bleek  een onmisbare schakel in de vlucht van duizenden Joden. 

Zelf was Zwartendijk uiterst bescheiden over zijn daden. In zijn ogen zou iedereen dat gedaan hebben. 
Pas na zijn dood kwamen de overlevingsverhalen van mensen naar boven en kreeg hij postuum de eer die hem toekwam, zoals de Yad Vashem-onderscheiding. 

Afgelopen juni werd in aanwezigheid van koning Willem-Alexander een monument voor hem onthuld in Kaunas, de toenmalige hoofdstad van Litouwen.

De expositie Visas for Freedom wordt morgenmiddag geopend door Hans de Jong, CEO Philips Benelux en burgemeester John Jorritsma.Meer nieuws van zondag 16 september 2018