advertentie Banner Profile Mekkes

Forse kritiek op plan nieuwe TongelreepStudio040

Forse kritiek op plan nieuwe Tongelreep

Het plan voor een nieuwe Tongelreep deugt niet. Dat vinden PSV Zwemmen en zwembond KNZB.

Het golfslagbad van het Eindhovense zwembad werd vorig jaar gesloten. Daar komt een nieuw en meer sober familiebad voor terug. Het stadsbestuur wil daar een kleine twintig miljoen euro voor vrijmaken.

PSV Zwemmen en de zwembond zijn tegen het plan, omdat zij vinden dat er geen rekening wordt gehouden met groei. Volgens PSV is er in het nieuwe plan onvoldoende badwater, om aan alle behoeften van zwemverenigingen te voldoen. ‘Er worden alleen maar nieuwe baden voor evengrote oude vervangen. Maar er komt geen water bij. Nu al moeten we een ledenstop invoeren voor het schoonspringen. Maar dat kan straks op meer plekken gebeuren, als er geen ruimte is voor uitbreiding’, zegt Marcel Brands van PSV Zwemmen.

Verder noemt de club de vele evenementen die er in de Tongelreep plaatsvinden. Brands: ‘Dat zijn er nu twintig per jaar. En die evenementen krijgen voorrang op de vaste huurders. Wij moeten dan uitwijken naar andere zwembaden. Extra ruimte is dus nodig’.

Ook de zwembond KNZB en sportambassadeur Cees-Rein van den Hoogenband zien het Tongelreep-plan niet zitten. Zij vinden, net als PSV Zwemmen, dat er geen ruimte is voor uitbreiding.

PSV Zwemmen en de zwembond pleiten daarom voor een extra 50 meterbad in Eindhoven. ‘Zo’n bad is nodig en tegelijkertijd multifunctioneel. Topzwemmers als Kromowidjojo kunnen dan samen zwemmen met amateurzwemmers.’

De Eindhovense Watervrienden is wel enthousiast. De zwemvereniging zegt dat alle clubs prima uit de voeten kunnen met de zwembaden die er straks zijn. Er zal alleen soms creatief moeten worden geschoven met alle tijdschema’s, aldus de vereniging. ‘Een 50 meterbad is niet nodig. Er is nu al een zo’n bad, en die wordt op zaterdagmiddag meestal niet gebruikt’, aldus voorzitter Jeroen van der Meulen. Ook zijn De Eindhovense Watervrienden te spreken over de huur- en entreeprijzen in het nieuwe zwembad.

De komende weken neemt de Eindhovense gemeenteraad een besluit over de nieuwe Tongelreep.


Meer nieuws van maandag 4 december 2017