advertentie Banner Profile Mekkes

Fusie Eindhoven-Nuenen aan zijden draadje

De kans dat de fusie tussen Eindhoven en Nuenen doorgaat is heel klein. De SP in de Provinciale Staten van Brabant heeft zich ferm uitgesproken tegen het samengaan van de twee gemeenten.

De fractie neemt een sleutelpositie in in het debat volgende week vrijdag in het Brabantse parlement. Met een duidelijk 'nee' van de SP tekent zich nu een meerderheid af tegen het fusieplan van Gedeputeerde Staten. Eerder nam de SP nog geen uitgesproken standpunt in.

Luisteren naar Nuenenaren

'We zijn inderdaad tegen deze gedwongen fusie. Want een fusie hoort van onderop te komen. Vanuit de gemeenschap. En een overtuigende meerderheid van de Nuenenaren heeft in een referendum tegen dit fusieplan gestemd. Daar heb je naar te luisteren', reageert SP-fractievoorzitter in de Provinciale Staten Maarten Everling.

Everling vindt niet dat zijn SP zich nu een niet-loyale coalitiepartner toont. 'We hebben in de coalitie met VVD, D66, PvdA afgesproken dat een gemeenlijke fusie niet vrijblijvend moet zijn, en van onderop moet komen. Dus daar geven we met ons standpunt gewoon invulling aan'.

Burgerinitiatief
Maandagavond werd duidelijk dat de fractievoorzitters van de politieke partijen op het provinciehuis hadden afgesproken om volgende week vrijdag alsnog de fusie te bespreken. Dit na een burgerinitiatief van de actiegroep Zelfstandig Nuenen. Er werden zo'n 1500 handtekeningen binnengehaald om het fusieplan voor de verkiezingen in maart op de agenda te krijgen.

Al jaren loopt het fusie-dossier. Gedeputeerde Staten is voor de fusie, omdat Nuenen onvoldoende bestuurskracht zou hebben om op eigen benen te kunnen staan. Ook Eindhoven ziet een herindeling zitten, in tegenstelling tot het gemeentebestuur van Nuenen.

Verkiezingen
De Brabantse SP verwacht dat mogelijk na de provinciale verkiezingen opnieuw een debat kan ontstaan over een eventuele fusie. 'Wij zullen daar in een nieuwe coalitie voor gaan liggen, maar het is eerst afwachten welke partijen straks aan het roer staan', aldus Everling.