advertentie Banner Profile Mekkes

Geen 170, maar 130 miljoen euro naar Brainport-regio

Het kabinet investeert 130 miljoen euro in de Brainport-regio.

Minder dus dan de gevraagde 170 miljoen. Dat is bekendgemaakt op de TU/e-campus bij Innovation Space. Het geld komt uit de regio envelop. Daarin zit in totaal 900 miljoen euro voor regionale, Nederlandse knelpunten. Brainport deelt mee in dat geld. Eerder kreeg Rotterdam-Zuid 130 miljoen euro uit hetzelfde potje.

De incidentele 130 miljoen euro voor de Brainport-regio mondt uit in een Regio-deal. Daarin staan afspraken om Brainport Eindhoven structureel te steunen vanuit het Rijk en het gebied een mainportstatus te geven. Bedrijven, provincie en gemeenten in de Brainport-regio investeren zelf 240 miljoen euro, om op een totaal van 370 miljoen euro uit te komen.

Fotonica
Dat geld wordt geïnvesteerd in onder meer het Muziekgebouw, urban sports en een fotonica-instituut. Voor dat laatste schuiven ook de provincies Overijssel en Gelderland aan. Samen met die provincies moet Brainport Eindhoven een 'Nationaal Masterplan Fotonica' opstellen.

Jorritsma
Burgemeester Jorritsma reageert in eerste instantie verheugd op de investering uit Den Haag. 'Ik zie hierin een bevestiging dat het Rijk een langdurige relatie met ons wil aangaan. We hebben niet onze hand opgehouden, maar uitgestoken. Die is nu met beide handen aangenomen. Echt een héél belangrijke stap. Voor Brainport Eindhoven, voor de Nederlandse economie.'

Minder geld
Toch moet er wel een kanttekening gemaakt worden bij de investering van het kabinet. Brainport Eindhoven heeft aan het begin van 2018 nadrukkelijk gevraagd om 170 miljoen euro. Er komt nu veertig miljoen euro minder. Dat betekent dat Brainport-bedrijven en -instanties dat bedrag zelf moeten ophoesten. Mocht Brainport Eindhoven daarin verzaken, dan komt er ook geen investering van 130 miljoen euro. Simpel gezegd: mocht Brainport Eindhoven minder dan 240 miljoen euro zelf bijleggen, dan komt er procentueel ook minder geld vanuit Den Haag.

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat onderstreept in haar toelichting vooral het economisch belang van Brainport Eindhoven voor Nederland. 'Brainport is enorm belangrijk voor de innovatiekracht van Nederland.'


Meer nieuws van vrijdag 16 maart 2018