advertentie Banner Profile Mekkes

'Geen bezuinigingen op Eindhovense cultuursector' Studio040 Teun Rutten

'Geen bezuinigingen op Eindhovense cultuursector'

Vijftien Eindhovense cultuurinstellingen presenteerde maandagavond een cultuurmanifest.

In een volgepakte zaal van het Parktheater werden lokale politici gewezen op het belang van cultuur in een groeiende stad als Eindhoven. De boodschap was helder: Bezuinig de komende jaren absoluut niet op cultuur. Een uitdaging voor de nieuwe gemeenteraad aangezien Eindhoven met een miljoenentekort kampt op de begroting.

Persoonlijke ontwikkeling
Saskia Lammers van GroenLinks vindt dat cultuur belangrijk is voor de ontwikkeling van mensen. Ze hoop dat ook dat de politiek en cultuurinstellingen samen tot een langetermijnvisie kunnen komen na de verkiezingen. Daar hoopt de sector zelf ook op, maar dan wel om vooral te groeien.

"In deze tijd is zijn creativiteit en inventiviteit nodig, cultuur helpt daarbij", aldus Lammers. Ze doelt daarbij vooral op het zelf ontdekken van wat je leuk vind, wat anderen leuk vinden, je kunnen inleven en creatief bezig zijn.

De GroenLinks-politica pleit voor vouchers die jong-volwassenen kunnen gebruiken voor culturele activiteiten. "Als jongeren nu van school zijn of klaar zijn, komen ze minder met cultuur in aanraking. We willen juist stimuleren dat ze ook na hun studietijd gebruik blijven maken van het culturele aanbod in de stad".

Terugverdienen
Arnold Raaijmakers vindt een investering in cultuur ook een investering in de stad en economie. Als voorbeelden haalt hij GLOW en de Dutch Design Week aan. Evenementen waarvan ook de middenstand in Eindhoven profiteert. Wel vindt hij dat de cultuursector beter moet kijken naar hoe het zichzelf (deels) kan terugverdienen

In het manifest wordt gepleit om niet alleen te investeren in de topcultuur zoals het Muziekgebouw, DDW en Parktheater, maar ook de amateurkunst zoals bij het CKE. Daarbij

In totaal hebben vijftien cultuurinstelling het cultuurmanifest ondertekend. Onder hen GLOW, de Dutch Design Foundation, het Van Abbemuseum, het CKE en Philips Museum.


Meer nieuws van dinsdag 27 februari 2018