advertentie Banner Profile Mekkes

Gemeente: Pegida wist al een week van de afspraken Studio040

Gemeente: Pegida wist al een week van de afspraken

De afspraken met Pegida lagen er al een week, dat stelt de gemeente Eindhoven in een reactie op de afgeblazen demonstratie van de anti-islamorganisatie. Die reageerde gisteren boos over de maatregelen die door gemeente en politie waren genomen om de veiligheid te waarborgen.

Pegida was vooral boos over de hekken, 'demonstreren in een kooi', noemde de organisatie het. Maar volgens de gemeente was daar geen sprake van. 'Belangstellenden konden komen kijken en luisteren', zegt de gemeente. 'Ook de media kon zich vrijelijk bewegen binnen de afzettingen.'

Met de aangekondigde demonstratie zag de gemeente zich in een lastig parket. Omdat de burgemeester aan de ene kant de openbare orde en veiligheid moest bewaken en tegelijkertijd het demonstratierecht en het recht op vrije meningsuiting niet tekort wilde doen. In die overweging werd wel meegenomen dat eerdere demonstraties van Pegida, op andere locaties in het land, aanleiding waren voor incidenten.

Met dat alles in het achterhoofd heeft de gemeente naar eigen zeggen vorige week maandag al een pakket maatregelen gepresenteerd aan Pegida in een beschikking. Met daarbij de boodschap dat er bezwaarmogelijkheden zouden liggen bij de voorzieningenrechter.

Formeel heeft Pegida nog altijd geen bezwaar aangetekend bij de gemeente. Informeel is gisteravond in een appje, drie kwartier voor aanvang van de demonstratie, aan de gemeente gemeld dat Pegida zich niet kon vinden in de maatregelen.


Meer nieuws van dinsdag 7 mei 2019