advertentie Banner Profile Mekkes

GGD Brabant-Zuidoost start vaccinatieronde BMR-DTP en baarmoederhalskanker Studio040

GGD Brabant-Zuidoost start vaccinatieronde BMR-DTP en baarmoederhalskanker

De vaccinatieronde voor BMR-DTP en baarmoederhalskanker is gestart in onze regio.

Vanaf maandag 13 mei krijgen alle 9-jarige kinderen en alle meisjes van 13 jaar een brief met oproepkaart van het RIVM.

BMR- DTP prik
Alle kinderen die dit jaar 9 jaar worden krijgen een uitnodiging voor de vaccinatie tegen bof, mazelen, rode hond (BMR) en een prik tegen difterie, tetanus en polio (DTP). Deze vaccinaties zijn een herhaling van de babyprikken. Volgens de GGD is een tweede BMR-inenting nodig, omdat bij ongeveer 5% van de kinderen de eerste prik niet goed genoeg aanslaat. Met de tweede BMR-prik zijn ook die laatste kinderen goed beschermd. De bescherming tegen difterie, tetanus en polio vermindert na verloop van jaren, daarom is de herhaling van die prik belangrijk.

Groepsimmuniteit
De vaccinatie beschermt niet alleen het kind dat de inenting krijgt, ook draagt het bij aan de groepsimmuniteit. Als er genoeg kinderen zijn ingeënt kan de ziekte zich niet meer verspreiden. Op die manier zijn ook de onbeschermde kinderen beschermt tegen de ziekte. Maar dat kan alleen als de vaccinatiegraad hoog ligt. Als de vaccinatiegraad niet hoog genoeg is, kunnen onbeschermde kinderen de ziekte wél krijgen.

Baarmoederhalskanker
De vaccinatie tegen baarmoederhalskanker of HPV-vaccinatie is een regulier onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. In het jaar dat ze 13 jaar worden, krijgen meisjes een uitnodiging voor de prik tegen baarmoederhalskanker. Ook oudere meisjes die de uitnodiging eerder ontvingen en deze nog niet hebben gehaald, kunnen de prik alsnog halen. Dit kan gratis tot de leeftijd van 18 jaar.


Meer nieuws van maandag 13 mei 2019