advertentie Banner Profile Mekkes

GGD luidt noodklok: Tekort aan ambulance-verpleegkundigen in regio

Er is een enorm tekort aan ambulance-verpleegkundigen in de regio Eindhoven. De GGD Brabant-Zuidoost luidt daarom de noodklok.

De rek is eruit volgens de instelling. En het tekort kan uiteindelijk leiden tot onwenselijke situaties. Want als er te weinig verpleegkundigen uit kunnen rukken in geval van nood, kan het gevolg zijn dat ambulances vaker te laat op de plek van bestemming zijn.

'Het kan soms zijn dat er in tien minuten tijd twintig oproepen komen. Als wij die wagens en personeel niet hebben om naar al die oproepen te gaan, dan moeten mensen misschien wel een kwartier of twintig minuten moeten wachten. En dat is soms te lang', zegt verpleegkundige Moniek van Lint.

De GGD is daarom op zoek naar specifiek opgeleide verpleegkundigen, die moeilijk te vinden zijn. 'Je hebt toch een behoorlijke bagage nodig. Met een gewone verpleegkunde-opleiding ben je er nog niet. Je hebt een extra opleiding in het ziekenhuis nodig, voor de spoedeisende hulp of intensive care. De ziekenhuizen hebben die mensen ook nodig. Je vist uiteindelijk in dezelfde vijver', aldus Ayseg├╝l Bilici-Ozdemir van personeelszaken.

Naast een gebrek aan verpleegkundigen, neemt ook het aantal ritten voor de ambulancedienst toe. Er wordt steeds vaker een beroep wordt gedaan op de ambulancedienst. De bevolking vergrijst en ouderen wonen langer thuis, waardoor de druk wordt opgevoerd. De Lint: 'Er worden al extra diensten gedraaid. Ook 12-uurs diensten. Maar nog is het lastig om alles rond te krijgen'. Bilici-Ozdemir: 'De verpleegkundigen hebben een passie voor het vak. We vragen op dit moment extra flexibiliteit van ze'.

Volgens landelijke normen moet 95 procent van alle spoedeisense hulp binnen een kwartier ter plekke zijn. In de regio Eindhoven haalt de ambulancedienst die norm niet.


Meer nieuws van donderdag 20 september 2018