advertentie Banner Profile Mekkes

Grootse plannen voor noordkant Eindhovens station, lobby voor rijksgeld bij ministers

Van 200 naar 10000 woningen, minder auto´s en veel meer groen. De noordkant van het Eindhovense spoor tussen de TU/e en het Philips Stadion gaat de komende twintig jaar flink op de schop.

De stad is voor de herontwikkeling op zoek naar co-financiering uit Den Haag. Eindhoven ontvangt maandag daarom ministers Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat, en staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat. Met stadsbestuurders gaan ze om tafel om te praten over de ambities, uitdagingen en mogelijkheden voor het gebied.

Kinderschoenen
Eindhoven is het hart van een belangrijke internationale hightech-regio, en dat is volgens regiobestuurders nog onvoldoende zichtbaar aan de zuidkant en noordkant van het station, en aan de noordzijde van het spoor. Voor de zuidkant ligt nu al een ambitieus plan klaar met drie hoge woontorens, maar aan de noordkant staat de planontwikkeling nog in de kinderschoenen. Voorbeeld dat past bij de ambities voor het gebied is bijvoorbeeld de toren die op de voormalige studentenbunker moet worden gebouwd.

Grootstedelijke uitstraling

´Het gebied tussen de TU/e en het Philips Stadion is zo´n 55 hectare groot. Te vergelijking: Strijp-S is 27 hectare groot. De plek spreekt nu niet aan, met kantoorkolossen en veel autoverkeer. Het moet straks veel meer een grootstedelijke uitstraling krijgen, met veel meer woningen en veel meer groen', aldus een gemeentewoordvoerder. 

Stadspark 
Meer woningen betekent extra woontorens, de hoogte in. Met extra groen wordt gedacht aan een extra stadspark, plantsoenen en bomen. Ook moet Fellenoord een stadsboulevard worden, met minder verkeer: een plek waar het ook fijn toeven is. En de TU/e moet nu meer verbonden worden met de binnenstad.  ‘Het wordt een mooie mix van bedrijvigheid, wonen en recreatie’, zegt burgemeester John Jorritsma.

Den Haag kan mogelijk gaan bijdragen, omdat de ontwikkeling aansluit bij een aantal landelijke beleidsambities. Zo is verdichting in de grote steden nodig, om aan de enorme vraag naar woonruimte te voldoen. Ook passen de ambities voor 'spoorzone noord' mogelijk bij de klimaatambities van het kabinet, met ruim baan voor groen. Daarnaast zou Den Haag de ontwikkeling omarmen, omdat het nabijgelegen station van Eindhoven straks een internationale XL-hub wordt, met snelle verbindingen naar Duitsland.


Meer nieuws van maandag 14 mei 2018