advertentie Banner Profile Mekkes

Helmonds bedrijf loosde GenX op rioolStudio040

Helmonds bedrijf loosde GenX op riool

De kankerverwekkende stof GenX in het rioolwater van waterschap Aa en Maas is geloosd door het bedrijf Custom Powders in Helmond.

Het bedrijf heeft zich zelf bij het waterschap gemeld, nadat dat de stof had aangetroffen in het rioolwater. Dat heeft dijkgraaf Lambert Verheijen van het waterschap gezegd tegen Studio040.

De stof werd onlangs gevonden in de rioolwaterzuivering in Aarle-Rixtel.

De stof bij het Helmondse bedrijf is afkomstig van Chemours in Dordrecht. Ze verwerken die stof in poeders. Het afvalwater dat daarbij vrijkomt, wordt volgens het waterschap teruggebracht naar Chemours. Bij het schoonmaken van de ruimtes waarin de stof verwerkt is, blijkt water vrij te komen dat in het riool terechtkomt. Dat is in strijd met de vergunning van het bedrijf.

In de zuivering van Eindhoven is de stof ook gevonden, maar de bron daarvan is nog niet bekend. In Eindhoven was de waarde een stuk hoger dan in Aarle-Rixtel.

De stof is in het oppervlaktewater terechtgekomen. Daarmee kan het uiteindelijk in het drinkwater terechtkomen. Volgens het waterschap is er op dit moment geen enkel gevaar, maar er komen wel scherpe controles van het water.

GenX kwam eerder in het nieuws, omdat het bedrijf Chemours de stof loosde in de regio Dordrecht. De stof wordt gebruikt bij de productie van coatings. De stof wordt in de natuur niet afgebroken, en verspreidt zich steeds verder.

Custom Powders was maandagavond niet bereikbaar voor een toelichting.


Meer nieuws van maandag 27 november 2017