advertentie Banner Profile Mekkes

Herdenking in Eindhoven goed verlopen

Bij de gemeentelijke begraafplaats De Oude Toren is vanavond twee minuten stilte gehouden om de oorlogsslachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken.

Daarna werden er kransen gelegd, en hield burgemeester Van Gijzel een toespraak. Daarin bracht hij een eerbetoon aan de Eindhovense slachtoffers.

En hij ging ook even in op het nieuwste oorlogsmonument in de stad: het Oystermonument. Dat werd op 6 december vorig jaar onthuld op het plein bij de Lichttoren en herinnert aan de slachtoffers die vielen tijdens het Sinterklaasbombardement op onze stad, op 6 december 1942.

Naast het Oystermonument kwamen ook de struikelstenen even aan bod in de toespraak van de burgemeester. Vandaag zijn er weer acht struikelstenen gelegd in de stad. Struikelstenen worden gelegd op plaatsen waar vroeger Joodse mensen woonden, die de holocaust niet hebben overleefd. Het struikelstenen project is bijna afgerond, er moeten nog twee stenen worden geplaatst. Die worden gelegd in de Kruidenbuurt, zodra de nieuwbouw af is.

Ook benoemde Van Gijzel in zijn speech hoe belangrijk hij het vindt dat ook jongeren de Tweede Wereldoorlog herdenken. ook dit jaar waren er weer veel jongeren aanwezig bij de herdenking. En zij leverden ook een bijdrage.

Vier leerlingen van het Van Maerlant Lyceum en het Stedelijk College vertelden over hun ervaringen op de reis naar Bayeux, waar de geallieerden aan land kwamen.

En een leerlinge van het Lorentz Casimir Lyceum droeg een gedicht voor over vrijheid. Daarvoor was een wedstrijd uitgeschreven onder Eindhovense middelbare scholen.


Meer nieuws van vrijdag 4 mei 2012