advertentie Banner Profile Mekkes

Hoofdgebouw 'Atlas' TU/e heropend: super duurzaam en in oude luister hersteld TUe

Hoofdgebouw 'Atlas' TU/e heropend: super duurzaam en in oude luister hersteld

'Atlas', het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven is donderdagmiddag heropend.

Na een flinke renovatie van drie jaar ziet het pand er weer uit zoals bij de opening in 1963. Wel zijn er allerlei technologische vernieuwingen toegevoegd, vooral op het gebied van duurzaamheid.

Het gebouw, dat zestien verdiepingen telt, wordt het onderkomen voor twee faculteiten: Industrial Design en de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. In totaal komen er zo'n duizend mensen te werken.

In oude glorie hersteld
Atlas werd oorspronkelijk ontworpen door Samuel van Embden, een prominent architect van de Nederlandse wederopbouw. Hij gaf Atlas het uiterlijk van een fabriekscomplex om de industriƫle herkomst van de TU/e te benadrukken. De grote hal, die Van Embden 'De Kathedraal' gaf, is qua inrichting en sfeer weer precies zoals vroeger. Nu is hier de centrale receptie van de Eindhovense universiteit gehuisvest en een aantal horecagelegenheden.

Slim gebouw
Het Atlas-gebouw heeft een slimme glazen gevel met ramen die door beweging het gebouw 's nachts koelen en de lucht zuiveren. Verder is er energiebesparende verlichting en verwarming en heeft het geen gasaansluiting. Tweederde van de benodigde elektriciteit voor het gebouw komt van de eigen campus, onder meer door zonnepanelen.

Scholieren van de International School Eindhoven openden het vernieuwde gebouw, samen met robot HERO van de faculteit Werktuigbouwkunde.


Meer nieuws van donderdag 21 maart 2019