advertentie Banner Profile Mekkes

IJzeren Man wil uitbreiden, buurt vreest overlast: 'We gaan overal voor liggen'

Er zijn uitbreidingsplannen voor de IJzeren Man in Eindhoven. In de buurt De Karpen zijn daar zorgen over.

De plannen staan nog in de kinderschoenen en zijn nog alles behalve definitief. Op een informatieavond is de buurt bijgepraat over een investering van dik een miljoen euro, waarvan horeca-activiteiten en evenementen worden uitgebreid. Er zou een 'Beach Club' gebouwd worden en het restaurant wordt vernieuwd. Volgens de uitbater van de IJzeren Man blijft die Beach Club alleen open als de recreatieplas ook open is. Van extra overlast zou geen sprake zijn.

'Geluid tot in huiskamer'
Maar buurtvereniging Behoud van de Karpen en de Vereniging van Eigenaren (VvE) van buurman Residence De Karpen zetten vraagtekens bij dat verhaal. Ze vrezen voor geluidsoverlast van privéfeestjes, want een investering van ruim een miljoen euro kan alleen terugverdiend worden via evenementen en verhuur. 'Bij die privéfeestjes dreunt het geluid nu soms door tot in de huiskamer', vertelt een buurtbewoner.

'We gaan overal voor liggen'
'Wij gaan overal voor liggen, als het gaat om deze plannen', vertelt voorzitter Leo Kwaks van de VvE van Residence De Karpen. 'Vijf keer per jaar hebben we twee weken last van een evenement, omdat ze dan op- en afbreken. Het is niet enkel het evenement.' Hij zegt dat het bovendien gevaarlijke situaties veroorzaakt voor spelende badgasten als er werklui met wagentjes een festivalterrein afbreken terwijl de recreatieplas open is. De zorgen van Kwaks zitten verder in het gegeven dat het natuurbad volgens hem een ondergeschikte rol krijgt aan de horeca.

'Hele jaar door feesten'
'Omdat deze investering begrijpelijkerwijze ook terugverdiend moet worden, gaan wij ervan uit dat dit zal gebeuren door het hele jaar feesten en partijen te organiseren met alle gevolgen van overlast van dien', schrijft een woordvoerder van de buurtvereniging. 'Dat zal het karakter van niet alleen het natuurbad IJzeren Man, maar ook de omgeving van Stadspark De Karpen onaanvaardbaar aantasten. Geluidsoverlast, toenemende verkeersintensiteit en parkeerproblemen zijn daarvan het onvermijdelijke gevolg en voor onze wijk onacceptabel.'

'Onzin'
De buurtvereniging spreekt over 'voor onze wijk', maar het gaat te kort door de bocht om de hele buurt over één kam te scheren. Een rondje door De Karpen leert dat er ook buurtbewoners zijn die geen problemen hebben met een uitbreiding van de IJzeren Man. 'Laat de gewone man van dat zwembad genieten en af en toe een feestje vieren', zegt een voorbijganger.

Nogmaals: de plannen liggen bij de gemeente Eindhoven en zijn nog niet goedgekeurd. Hoe de eventuele uitbreiding er precies uit gaat zien is niet duidelijk. Maar er zijn plannen, er zijn zorgen en het leeft in de buurt.


Meer nieuws van vrijdag 18 januari 2019