advertentie Banner Profile Mekkes

Jongens van vijftien gedwongen tot seks in regio Eindhoven

Er worden op relatief grote schaal minderjarige jongens geronseld om zich te prostitueren, blijkt uit een onderzoek van welzijnsorganisatie Lumens.

Het Expertisecentrum Mensenhandel en (jeugd)Prostitutie sprak in drie jaar tijd zeventig jongensprostitués uit de regio. Eén van de onderzoekers sprak via chatboxen af op homo-ontmoetingsplaatsen. Ze meldde eerlijk dat ze zorgcoördinator bij Lumens was en dat ze wilde helpen. De verhalen die Daniëlle van Went tegenkwam, waren schrijnend en vaak pijnlijk. 'Wat me raakt is dat het je eigen kinderen kunnen zijn', vertelde ze eerder dit jaar aan Studio040.

In het onderzoek wordt een wereld opgetekend waarin jongens tegen extra betaling seks hebben met HIV-besmette mannen. Of waarin ze zogenoemde 'chemdates' hebben. Seks met meerdere mannen onder invloed van drugs.

Kwetsbaar
Nieuwsuur brengt de problematiek een paar maanden terug aan het licht. Donderdag komt het onderzoek officieel uit. Het gaat vaak om kwetsbare jongemannen die weliswaar vrijwillig de prostitutie ingaan, maar zie er maar 's uit te komen. Ze worden onder druk gezet en uitgebuit.

Het is voor het eerst dat er groot onderzoek is gedaan naar het verschijnsel. Volgens de onderzoekers Daniëlle van Went en Hettie Castelijns zou het probleem veel meer aandacht moeten krijgen van hulpinstellingen. Ze pleiten voor een plek waar jongensprostitués naartoe kunnen. Een soort hulpcentrum.


Meer nieuws van donderdag 17 mei 2018