advertentie Banner Profile Mekkes

Jorritsma: Nieuwe coalitiepartijen moeten financiën stad stevig aanpakken

Burgemeester John Jorritsma zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de toekomstige coalitiepartijen in Eindhoven de financiële problemen van de gemeente 'fundamenteel aanpakken'.

Dat zei hij na de presentatie van de definitieve einduitslag van de gemeenteraadsverkiezingen donderdagmiddag. Volgens Jorritsma moet de nieuwe coalitie daarom niet te ambitieus zijn. 'Meer ambities, en dat op een zwak fundament. Dat wordt 'm niet'.

De burgemeester benadrukt dat de nieuwe raadsperiode een professioneel bestuur vraagt, die de problemen stevig aanpakt. De financiële tekorten, maar ook de haperende gemeentelijke organisatie. 'Ik zal doen wat in mijn vermogen ligt, ook richting de nieuwe coalitiepartijen, om duidelijk op die aspecten te sturen'.

Jorritsma zegt tevreden te zijn over de verkiezingsuitslag. Vooraf sprak hij zijn zorgen uit over mogelijke versplintering van de Eindhovense gemeenteraad, met zestien partijen die meededen aan de verkiezingen. 'Twaalf komen nu in de raad, en gelukkig geen zestien. Want een stad moet ook bestuurbaar blijven. Partijen moeten immers compromissen sluiten. Nu is er een romp van grotere partijen, die samen een coalitie kunnen vormen.'

Wel laat hij weten dat het niet makkelijk zal worden, met de twee grootste partijen VVD en GroenLinks. 'Je ziet dat die twee sterk verschillen van opvatting over bijvoorbeeld klimaat, de Vestdijk of Eindhoven Airport. Het zullen belangrijke issues worden in de coalitiebesprekingen'


Meer nieuws van donderdag 22 maart 2018