advertentie Banner Profile Mekkes

Jorritsma wil experiment met digitaal stemmen in EindhovenStudio040

Jorritsma wil experiment met digitaal stemmen in Eindhoven

Burgemeester John Jorritsma wil dat Eindhoven in 2019 onderdeel wordt van een experiment om elektronisch te gaan stemmen.

Dat schrijft hij in een opiniestuk van het Financieel Dagblad. Jorritsma vindt dat het handmatig tellen van de stemmen moet stoppen. 'Vanaf de binnenkomst van de kiezer in het stemlokaal tot aan het vaststellen van de verkiezingsuitslag door het centraal stembureau, zitten te veel stappen waarin menselijke fouten de kop op kunnen steken', pleit de burgemeester.

In Eindhoven werd een hertelling bij de gemeenteraadsverkiezingen nipt afgewezen door de gemeenteraad. Landelijk werden er in achttien gemeenten stemmen herteld.

Gemeenteraadsverkiezingen
Uit een onderzoek van de NOS blijkt dat bij de gemeenteraadsverkiezingen tachtig procent van de politieke partijen na de hertellingen een ander aantal stemmen kreeg. In minder dan de helft van de gemeenten leidde dat tot een nieuwe zetelverdeling.
Jorritsma heeft gepleit voor een experiment met digitaal stemmen in Eindhoven. Hij wil samenwerken met verschillende technische bedrijven om zo een goede manier te ontwikkelen.

Verkiezingen
Bij de drie verkiezingen (provincie, waterschap en Europa) die in 2019 plaatsvinden hoopt Jorritsma toestemming te krijgen om een schaduwverkiezing te houden met digitaal stemmen.


Meer nieuws van dinsdag 3 april 2018