advertentie Banner Profile Mekkes

Jorritsma wil meer geld voor bestrijding drugscriminaliteitStudio040

Jorritsma wil meer geld voor bestrijding drugscriminaliteit

De burgemeesters van de vijf grote Brabantse steden willen dat het nieuwe kabinet meer prioriteit geeft aan de bestrijding van drugsgerelateerde criminaliteit. Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven pleit voor meer geld en bevoegdheden

De vijf burgemeesters van Eindhoven, Den Bosch, Tilburg, Breda en Helmond doen hun oproep bij RTL Nieuws. Het is 'werkelijk elke dag weer vechten tegen de bierkaai', aldus Jorritsma. Hij stelt dat er tientallen miljarden euro's in de drugscriminaliteit omgaan.

Daarnaast zegt de Eindhovense burgemeester dat één op de vijf agrariërs wordt benaderd om stallen of loodsen te verhuren voor de productie of opslag van drugs. Voor deze vermenging van de onder en bovenwereld mag volgens de burgemeesters niet meer weggekeken worden.

Het is niet de eerste keer dat Jorritsma en zijn collega's de noodklok luiden. In februari dit jaar vroegen de vijf burgemeesters om 'strijdkas' waar elk jaar 150 miljoen euro beschikbaar voor moet zijn. Ook moest er een 'ondermijningsfonds' komen. Geld dat wordt afgepakt van drugscriminelen zou voor een deel gebruikt moeten worden voor de aanpak van de ondermijnende criminaliteit.

Het probleem van de groeiende drugscriminaliteit in Brabant speelt al jaren. Ook Jorritsma zijn voorganger Rob van Gijzel maakte zich in 2014 grote zorgen over de beschikbare politiecapaciteit om drugsgerelateerde criminaliteit te bestrijden.


Meer nieuws van zaterdag 16 september 2017