advertentie Banner Profile Mekkes

Joustra: Ontwerp was niet goed, en uitvoering was niet goed Studio040

Joustra: Ontwerp was niet goed, en uitvoering was niet goed

Het ontwerp van de nieuwe parkeergarage was niet goed, en de uitvoering van dat ontwerp was ook niet goed.

Tijdens het bouwen waren er verschillende signalen dat er iets niet in de haak was, en níemand heeft daarop ingegrepen. Zo vat Tjibbe Joustra, de voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) het bikkelharde rapport samen dat zijn organisatie donderdagmorgen presenteerde over het instorten van de nieuwe parkeergarage bij Eindhoven Airport.

Joustra maakt zich ernstige zorgen over de stand van de bouwsector in Nederland. "Een gebouw dat instort vlak voordat het geopend zou worden, dat is nog nooit eerder gebeurd in Nederland."

Dit onderzoek is niet het eerste onderzoek dat gedaan is in de bouwsector, zegt Joustra bij Radio 1. En elke keer zijn de conclusies dezelfde: het bouwproces is versplinterd, niemand heeft meer echt overzicht en niemand neemt dus ook verantwoordelijkheid. Dat moet anders, vindt Joustra.

In dit geval was BAM de hoofdaannemer, maar er zijn bij het bouwproces zoveel partijen betrokken, zonder dat er een overkoepelende organisatie is die bekijkt of alles wel goed gaat. Joustra vindt daarom dat het noodzakelijk blijft dat de overheid mee blijft kijken bij bouwprojecten. De bouwsector laat nu al zien niet genoeg verantwoordelijkheid te nemen, zegt Joustra.Meer nieuws van donderdag 18 oktober 2018