advertentie Banner Profile Mekkes

'Kinderen nemen de raadszaal over'

De kinderen uit groep acht van de Louis Buelensschool uit Eindhoven mochten zich een paar uur lang raadslid noemen. In een educatief politiek spel gingen ze met elkaar in debat en plaatsen ze gebouwen in de stad.

Het spel, DemocraCity, is opgezet door ProDemos, het voorlichtingscentrum van democratie en rechtsstaat. Aniek Woudstra was namens deze instantie aanwezig en leidde het spel. 'We leren de kinderen hoe het er in de raadszaal aan toe gaat en hoe je moet debatteren', zegt ze.

De leerlingen gingen als eerste aan de slag met het bedenken van een partij en haar standpunten. Zo kwam onder meer de Partij voor de Eigen Mening tot stand. Na het maken van plannen, legden de verschillende partijen hun ideëen aan elkaar voor. Nadat een voorstel voor het plaatsen van een bos in de stad nog werd verworpen, koos een unanieme meerderheid voor de bouw van een basisschool.

Het was natuurlijk erg leuk om te doen, maar er werd ook wat geleerd. 'Ik heb geleerd wat een volksvertegenwoordiging is en dat we in Nederland met elkaar moeten overleggen', zegt een meisje. Een jongen zegt: We moeten met de partij plannen maken en daarbij moeten we het met elkaar eens zijn.

Fractievoorzitter Mieke Verhees van de PvdA was aanwezig om de leerlingen te ondersteunen. 'Het is heel leuk om te zien dat kinderen heel geïnteresseerd zijn. En er zitten al een aantal politieke talentjes tussen.'


Meer nieuws van vrijdag 22 januari 2016