advertentie Banner Profile Mekkes

'Levende vaasjes' zijn opmaat naar kloppend kunsthart Pixelie

'Levende vaasjes' zijn opmaat naar kloppend kunsthart

Met een 'half levende vaas' laten onderzoekers op de TU/e zien dat het in de toekomst mogelijk is kunstorganen te maken met levende cellen.

Patricia Dankers en Dan Jing Wu hebben menselijke cellen laten groeien op 3D-geprinte plastic vaasjes. Drie stuks in totaal. De vaasjes gaan naar het museum Centre Georges Pompidou in Parijs om daar te worden tentoongesteld. 'Zo is kunst en wetenschap met elkaar verweven en dat is mooi', vertelt Dan Jing Wu.

De vaasjes zijn een opmaat naar het ultieme doel: het maken van een kloppend hart of een werkende lever bijvoorbeeld. Dat is nog toekomstmuziek, maar deze manier van werken laat zien dat er wetenschappelijke stappen worden gezet.

Dat menselijke cellen buiten het lichaam kunnen leven, is inmiddels ruim zestig jaar bekend. Niet dat het eenvoudig is, want in een 'vreemde omgeving' gedragen cellen zich totaal anders. Echter, na decennia van onderzoek lukt het steeds beter om cellen te laten groeien op complexe driedimensionale structuren, die bijvoorbeeld met een 3D-printtechniek geproduceerd zijn. Uiteindelijk kan daarmee beschadigd of ziek weefsel bij patiƫnten hersteld of vervangen worden.


Foto: Pixelie