advertentie Banner Profile Mekkes

Meer banen in regio, grootste groep werklozen nog steeds 50+

Er zijn opnieuw meer banen bijgekomen in de regio Zuidoost-Brabant. De groei van werkgelegenheid is wel aan het afvlakken.

Dat blijkt uit de arbeidsmarktprognose 2019-2020 van het UWV. In de regio Eindhoven is de arbeidsmarkt het krapst van Nederland. Dat wil zeggen dat er veel vacatures zijn, maar dat werkgevers ze moeilijk ingevuld krijgen. Vooral in de industrie en de ICT stikt het in de regio van de vacatures. 'Op dit moment hebben we in Zuidoost-Brabant 12.000 vacatures die niet zijn ingevuld', stelt arbeidsmarktadviseur Gerald Ahn.

Opleidingsachterstand
De vele vacatures hebben keerzijden. Van de ene kant heeft de werkzoekende veel om uit te kiezen, maar anderzijds worden er van heinde en verre medewerkers gehaald om te komen werken in Eindhoven. Daardoor hebben werklozen soms het idee dat ze voorbijgestreefd worden door knappe koppen uit bijvoorbeeld Azië. Vooral voor 50-plussers geldt dat laatste. 'Zij hebben vaak een opleidingsachterstand', vertelt Ahn. 'Dat kun je bijvoorbeeld oplossen met scholing.'

Speeddates of toers
In de groep 50-plussers ligt tevens één van de grootste uitdagingen voor het UWV. Want de groep werkloze mensen van boven de vijftig mag dan harder dalen dan de groep onder de vijftig, nog steeds is meer dan de helft van alle werklozen in Nederland 50+. 'Voor hen organiseren we bijvoorbeeld speeddates of toers door de stad om werkgevers te koppelen aan werkzoekenden', zegt Nicole Kievits, regiomanager bij het UWV.

Landelijk gezien hoort de regio Eindhoven tot de vijf gebieden waar de werkgelegenheid het hardst groeit.


Meer nieuws van dinsdag 28 mei 2019